Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Проектирането и строежа на малка яхта
Автор: stefanoff Категория: Хоби
Прочетен: 255640 Постинги: 41 Коментари: 86
Постинги в блога от Март, 2009 г.
Започна се, със диск за шлайфане прешлайфах всички винтове, които малко или много стърчаха извън шперплата по една или друга причина. Съответно вдигнах прилично количество пушилка и се замислих защо ли нямам очила и дихателна маска.
С кит шпакловах винт по винт по бордовете вчера а днес ги шлайфах яростно - прахоляка беше все едно мелница:)  Днес беше същата работа, започнах да китвам фугите между листовете шперплат. Ето малко снимки:) 

image
image
image
Категория: Хоби
Прочетен: 3007 Коментари: 2 Гласове: 0
image
Категория: Хоби
Прочетен: 5013 Коментари: 2 Гласове: 0
Почивка ли казвате не и за мен, както се пееше в една стара песен. На някой идиот му е хрумнало да има лятно и зимно време и сощи след като го смениха ми объркаха работата:) Рано сутринта помогнах за отнемането на  живота на съседско прасе, боядисвах банята и по същество - за лодката.
 Напаснах фалшборда на кокпита, свалих го и го изрязах - както си и мислих на  око:)
залепих го и го фиксирах с винтове. Изпразних лодката от всичко, което може да се демонтира (за да олекне максимално) и извиках баща ми да ми помогне да я изнесем от гаража. Абе почва да си тежи откровено , двама души едвам си я носим.imageimageimage
След фотосесията и изхвърлянето на 2 чувала талаш корпуса беше обърнат и върнат в гаражаimage
После с ел-рендето се почна оформянето на скулите ( изчатках 2 скрити винта и съсипах ножовете) с малкия ъглошлайф с диск с шкурка довърших и най накрая с лентовия шлайф загладих, става перфектно , има малки кривини , но с кит ще ги оправя. иначе почнах да оформям и кила ама шлифовъчния диск на ъглошлайфа свърши:) .Утре смятам да купя поне 2 и пак го мятам:)
Категория: Хоби
Прочетен: 2903 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 29.03.2009 21:58
Днес е събота, но за повредения ми биологичен часовник това няма значение и станах както винаги като за работа:) Съответно ме търсиха от обекта, но вдигнах едва на 3тия път, и нешата бяха оправени:)
По план график трябваше да шпакловам тавана на хола и стените на банята и съответно вечерта да боядисвам, но за сутринта имаше само за шпакловане. Свърших тази работа (доста се постарах да съм честен) и с чиста съвест , празен стомах и чаша кафе отидох в корабостроителницата(гаража). Наслаждавах се на творението си докато пих кафе и после вече беше време за закуска. Жената правеше палачинки за закуска (завиждате ли ????? :) ), и след като ги "смачках" набързо и с втората чаша кафе се замъкнах пак в гаража вече да бачкам:) (Иначе за жената , пожелавам такава на всеки, не мрънка когато требя фашисти или троша коли на компа, и няма много против корабостроителните ми изяви , иска само да хвана ГОЛЯМА  РИБА  когато ходя за такава.:)

Тука напасвам обшивка на кубрика и очертавам зоната за изрязване
image
Тука е вече напасната, залепена и готова за хващане с винтове
image
И от другата страна
image
А тука вече обшивката е  зарязана за предната пауба, направен е шаблона и, и е монтирано заграждението на кокпика (само за да се очертае и после изреже по чертеж) (понеже съм по диплома дизайнер , най вероятно на око:))image
После минаха едни познати и отидохме да пием бира на плажа:)
Банята беше отсечена по ъглите към 18.30 часа
Утре продължаваме:)
Категория: Хоби
Прочетен: 1996 Коментари: 1 Гласове: 0

Майтап няма , намерих и готова мачта, не съм я мерил но е около 6-7 метра, дървена и на първи поглед е перфектна, една шкурка , малко лак и е като нова. Бях при аверчето за още малко материал и тои ми каза , че имал мачта, срещу направата на един каталог ще е моя. Смятам, че сделката е добра :). Иначе взех още 20тина линейни метри летви и 3 листа шперплат. За пода на кокпита сложих водоустойчив шперплат 20ммimage
Почнах да укрепвам пейките на кокпита.
Утре повече.
.

Категория: Хоби
Прочетен: 2543 Коментари: 1 Гласове: 0

След обличането на бордовете дойде реда и на дъното. С електрическото ренде и след това с лентовия шлайф и много вдишан талаш скулата на левия борд беше скосена ,подравнена и подготвена за монтаж на дъното.image
извивката на вълнореза ми разказа играта и на мен и на баща ми, но след 15 минути борба и препасване  беше успешно и сравнително читаво монтирана
image
тази машина върши страхотна работа:)
image
повторих същите упражнения и на десния бордimage
За вънореза този път направих шаблон от картон
image
Извадихме корпуса за да поразчистя гаража:)
Абе вече доста тежи и за двама души е трудничко да го носят
image
image
image

image
За тази седмица стига толкова :)

Категория: Хоби
Прочетен: 1208 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 22.03.2009 20:52

Днес е събота, и почивах малко(в смисъл не съм ходил на работа) наспах се като бял човек , купих  един ТВ-тунер за колега, взех си винтове 2.5х4 , закарах жената на кафе с една нейна позната и на спокойствие и с чиста съвест и чаша кафе почнах да бачкам.
От 2 стари магарета и 2 мастара с бащата направихме псевдотезгях на улицатаimage
Размерите на шперплата са 2500х1250, а на мене ми трябваха детайли на ширина около 600-620  мм, та с ръчния циркуляр ги порнах на две
image
Отделните детайли ги фиксирах първоначално със стеги към стрингерите 
image
image
Фиксираните детайли ги очертах от вътре за да мога после по лесно да ги разпробия  за винтовете
image
image
Ненужното го изрязах с циркуляра и в зоните очертани с молива разпробих с дрелката местата за винтовете 
image 
Намазах с лепило зоните на свързване с стрингерите, предположих, че ще ми е по-лесно да олепиля докато детайла е хоризонтален от колкото да мажа вертикалните стрингери
image
След това бързо преди лепилото да е стегнало го монтирам на корпуса и го хващам с винтове в предварително разпробитите отвори, имах голяма успеваемост само 4-5 винта излезнаха да видят майстора си ;)
image
image
Това тука е част от инструментариума ми :)
image
1.Ръчен циркуляр
2.Електрическо ренде
3.Ръчен лентов шлайф, малък ексцентрик шлайф
4.Зеге
5.Ръчна бормашина
6.Акумулаторна бормашина (в момента се зарежда)
7.Ъглошлайф малък
не се виждат тука
8.Ръчна оберфреза
9.Триоперационна машина (циркуляр, абрихт, борапарат)
10.Много стеги различни размери
12.Монтажни щипки
13.Лепила - Полиуретановото (днес купих предпоследната тубичка), поливинилацетатно(подобно на Ц200)
14.Много и различни накрайници за отвертката
15.Няколко комплекта свредла(за последните 2 благодаря на брадчеда(кръсника))
16.Много и различни винтове
17.Прав ъгъл
18.Ъгломер
19.Разни чукове
20.3бр гуми с джанти + стара газова бутилка от кола (за подпиране)

Утре се надявам да облицовам дъното( ама не се знае знае ли се)



Категория: Хоби
Прочетен: 3526 Коментари: 0 Гласове: 1

Ето чертежчетата от които работя, много ми е забавно но ако ги спазваш то взема че се получава(извинявам се за непрофесионалния им вид, но все пак това ми е първия проект в тази насока)


imageimage
image
image
imageimageimageimageimageimage

МДААА, скоро ще пусна хубаво 3D на лодката, ама сега няма време да си играя на компютъра а трябва да се строи:)
Категория: Хоби
Прочетен: 6861 Коментари: 1 Гласове: 0
Днес най-накрая успях да отворя вратата на багажника на Реното, чалъма бил в десетте сантиметра които навираш от отверката в специално направената дупка на дръжката на вратата на багажника (мерси на Данчо). Прибрах се малко по-рано от обичайното и въпреки стандартните задръствания по това време успях да стигна до склада 5 минути преди края на работното време, общака ме погледна накриво но работното време си е работно , кой го беше карал да си облича парадната униформа преди да му разпишат книжката. Купих 5 листа водоустойчив шперплат дебел 6мм за сумата от 114 лв и почна купона, оказа се че той не може да се огъва до степента която желаех за да мога за затворя багажника и той стърча като краката на баскетболист легнал на походно легло.
image
Не че колата има парно , то и климатика не работи ама ми измръзна кръста докато се прибера. Получаваше се много странно завихряне на въздуха около 60 км.ч. ,така че и краката след 15тата минута не ги чуствах. Добре че не валеше дъжд че купона щеше да е пълен.
Прибрах се у нас и с бащата ги разтоварихме в гаража на сигурно:)image
Нямам търпение да почна да обшивам, ама жената нещо почна да мрънка, така че тази вечер нема да се бачка, затова си взех една тубичка биричка и  пакет пуканки и ще и обръщам внимание ( ще дремя до нея пред телевизора)
Категория: Хоби
Прочетен: 2711 Коментари: 1 Гласове: 1
Днес преди работа се отбих до фирма Секвоя да проверя има ли шперплат  и съответно бях много приятно изненадан :) 
Има съответно водоустойчив 2500х1250х6 - 23 лв лист и 2500х1250х8 - 30лв лист.
Работното време е удобно и тези дни ще мина с буса да си взема материал( ако отворя багажника де) , но за всеки случай имам авариен вариант , ше нарежа листите на място според разкроечната скица която днес измъдрих и ще ги набухам през вратата.
Та днес след работа укрепих тавана над надстройката, така или иначе основния пътникопоток ще е там пореди липса на пауба отстрани надстройката.image
 Между другото стегите никога не стигат и като бройка и като размер
Залепих скуловите стрингери и почнах да завършвам вълнорезаimage
Погледната отпред вече изглежда доста стабилна конструкцияimage
Утре смятам да пошкуря малко и да подготвям за  обшивката, ама не се знае кой - какво:)
Категория: Хоби
Прочетен: 2593 Коментари: 0 Гласове: 0
Разгеле , вече имам материал, че и го поизразходих. За материала благодяря на един колега който ми го набичи,  направо съм щастлив , няма нито един чеп, че като знам какво огъване ме чака и щеше да има пукане и чупене, но всичко стана ОК. 
Тука съм фиксирал скуловите и дънните стрингери.
.image
image
Тука я изкарахме малко извън гаража, че трябваше да я завъртим.image
Абе вече почна да натежава(сигурно е от лепилото и винтовете)
image  
вече прилича на лодка:)
image
Чакам да изсъхне лепилото за да скося ръбовете за да я подготвя за обшиване с шперплат. Още не съм намерил (да съм честен не съм търсил) шперплат 8 мм фенолен, но се надявам да има там, откъдето си бях купил за старата лодка. Има още едим проблем, не мога да отворя задната врата на Реното , има някакъв чалъм с отвертка, но до сега не съм успявал:). Докато не отворя багажника нямам с какво да го докарам, баси и проблема а??!!??. Лепилото и то е на приключване и искренно се надявам високата му цена да е предотвратила изкупуването му :)

Ама като знам колко талаш трябва да направя още:)
Категория: Хоби
Прочетен: 2721 Коментари: 3 Гласове: 0

Всички ребра са залепени, само трябва да се зарежат за стрингерите.image

Ааааа, ето го гадното лепило, което вече 3-ти ден не мога да измия:)image

В събота почнах да сглобявам , но се оказа, че ако я сглобя в двора няма начин да я изкарам от там, та хванах ъглошлайфа и нарязах Пежото от по-предните постинги като "мертек" :), ако някой има стара кола да я дава цяла за скраб, а да не се набутва като мене - да си я разфасовам сам и освободих единия гараж за сглобяване на корпуса, парчетата от колата се събраха в другия гараж при малката лодка и дървата за парното, някой ден ще я предам за старо желязо....не лодката де :)
image
Този хаос е гараж, или вече корабостроителница, в дясно се вижда задния мост на Пижо , опа ляво де, от него ще става колесар за ЕБЯ (евентуалната бъдеща яхта)

image
Изтеклото масло по пода е от двигателя скрит зад бидоните с джибри на баща ми, 
тука се вижда вече залепения кил, а на следващата снимка е вълнорезаimage

Всичко вървеше по план но......
както винаги има едно голямо НО, свърши материала.......
До уикенда ми обещаха, че ще ми набичат останалия материал и се надявам другата седмица да почна обшивката.....
РАВНОСМЕТКА ДО ТУКА:
ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ - 60ЛВ
ЛЕПИЛО - 25 ЛВ
ВИНТОВЕ - 7-8 ЛЕВА
НОЖЧЕТА ЗА ЗЕГЕ 2БР Х 3 ЛВ (няколко пъти улучих винт и съсипах едното)
Не броя машинките и стегите които купувах в малки дози но редовно ( да не се усъмни жената ) опс няколко машинки ми подари Дядото (бащата на жената),( за което истински му благодаря) за сватбата , щото всички подаръци бяха за булката,(никой не се сети една отвертка да ми подари ) 
Утре че пусна малко чертежчета .

Категория: Хоби
Прочетен: 2980 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 18.03.2009 20:11
05.03.2009 21:39 - продължение
И тази вечер не си почивах след работа ами окрайчих всички ребра и почнах да правя прорезите за кила и стрингерите, досадна и бавна работа, който е измислил зеге-то да е жив и здрав:)
Уикенда бяхме на разходка с жената и сестрата из северното черноморие и на пристанището на Балчик направих малко снимки на една ретро красавица, доста вдъхновяваща лодка с идеи:)
ето и снимкитеimageimageimageimage
Категория: Хоби
Прочетен: 1782 Коментари: 1 Гласове: 0

Днес окъснях малко от работа и съответно поработих малко. Намерих си едно полиуретаново лепило издържащо на морска вода в магазин мистър Бриколаж на цена 25 лева 750 грама и се поуспокоих:) мразя да работя със смола:) 
Сглобих и слепих транеца  и го оставих да съхне, утре ще довършвам
пускам малко снимки от вчераimage
ето и  форщевена в по близък планimage
ето и дънната кницаimage 

Категория: Хоби
Прочетен: 1234 Коментари: 0 Гласове: 0
03.03.2009 18:50 - почна се
След дълго  мислене чертане, ровене в нета , правене на макетчета , пак мислене се реших  да почна това малко проектче........
Единствено жена ми не ме упреква за това, при условие че вече съм си направил една лодка преди година.imageimage
Конструкцията и размера и бяха съобазени с  лесния транспорт. Но..... винаги има но, не знам понеже баща ми ми подпали Пежото, защото го бях сменил с друга кола, нямаше вече как да ходя да си я пускам на морето, и реших да си построя друга , която да не е картоп, но и да не се изисква регистрация демек 15 фута, 4.57 метра:) и стигнах до този мой прокт вдъхновен от ретро лодките.image

До някъде копирах визията от това малко чудо http://www.clcboats.com/shop/boats/sailboats/CLC-POCKETSHIP.html   , но както и да е .
Започнах с 3Д модела, от който си направих подробни чертежи, но докато стигна до там изчетах всичко което намерих из нета за проектиране на малки плавателни съдове. image
След осигуряването на голяма част от материала се почна:)
разпечатах в мащаб 1:1 ребрата  и почнах да с ги сглобявам
това е ребро 5 наложен в центъра на хола върху разпечаткатаimage

за тази изцепка жената мрънка малко , но на 3тото ребро разбра че няма да излезне на глава с мене:)

Категория: Хоби
Прочетен: 1859 Коментари: 2 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: stefanoff
Категория: Хоби
Прочетен: 255640
Постинги: 41
Коментари: 86
Гласове: 173
Архив
Календар
«  Март, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031